AgroPortal: Made in Ukraine // Перспективна ягода лохина | Agrilab
AgroPortal: Made in Ukraine // Перспективна ягода лохина

Вирощування ягід — один із найперспективніших напрямків вітчизняного агросектору. І лідерство тут впевнено тримає лохина.

За безліч цілющих властивостей лохину — садову чорницю — називають «ягодою довголіття». Вона омолоджує та очищає організм на клітинному рівні, поліпшує гостроту зору, нормалізує кров’яний тиск та знижує рівень цукру. Часто лохину плутають з чорницею, але ягоди лохини більші, їхній сік не має такого сильного забарвлювального ефекту, а кущі — вищі. Всього кілька десятиліть тому лохина росла виключно в лісах, але зусиллями американських селекціонерів її вдалося «приручити». В Україні ж вирощування лохини тільки набирає обертів.   

У 2005 році світове виробництво лохини сягало тільки близько 175 тис. тонн, а в 2014 році цей показник зріс до 563 тис. тонн. Найбільше лохини виробляють в Америці: понад 330 тис. тонн — у Північній та більше 120 тис. тонн — у Південній. Об’єми вирощування лохини у Європі порівняно невеликі — близько 70 тис. тонн. Відповідно до обсягів виробництва, збільшується і площа, зайнята цією культурою: за десять років вона зросла майже втричі — з 42 тис. га до 111 тис. га.

Виробництво лохини в Україні: аналіз ринку

В Європі лідерами з вирощування лохини є Польща, Німеччина, Іспанія та Нідерланди. Україна — на п’ятому місці. Цей напрямок ягідництва почав розвиватися на вітчизняних просторах з 2007 року: тоді під лохиною було зайнято 134 га, а зараз — понад 1000 га. Цікаво, що у 2011 році, всього за рік, площі ягідників лохини зросли вдвічі. Першість у вирощуванні лохини тримають Житомирська, Волинська та Київська області.

Виробництво лохини в Україні — експортоорієнтоване. Якщо у 2015 році експорт садової чорниці становив 319 тонн, то в 2016 році — 1366 тонн, що в грошовому еквіваленті складає близько 90 млн грн. Найбільші споживачі української ягоди — Нідерланди, Польща, Австрія. При цьому середня закупівельна ціна — 120-150 грн/кг.

Вирощування лохини: лайфхаки від аграрія

Лохина — морозостійка багаторічна культура. І до того ж — доволі невибаглива. На українських теренах вона скрізь чудово приживається. «Головне у її вирощуванні — підготувати ґрунт і забезпечити вчасний полив», — говорить Євгеній Харлан, директор ТОВ «Нікдарія», одного із небагатьох вітчизняних виробників лохини.

ТОВ «Нікдарія» спеціалізується на вирощуванні ягід, фруктів, горіхів. Під вирощування лохини компанія відвела 50 га поля у Житомирській області. Першим кроком, який зробила компанія перед закладанням ягідника, був агрохімічний аналіз ґрунту.

Аналіз ґрунту — must have

«Перед посадкою лохини ми вирішили провести розгорнутий агрохімічний аналіз ґрунту. В інтернет-мережі знайшли компанію AgriLab. Нашу увагу привернуло три фактори: автоматизований відбір ґрунту, аналіз зразків у США, зручна і зрозуміла подача результатів аналізу», — розповідає Євгеній Харлан.

Під час автоматизованого відбору проб ґрунту чітко дотримуються глибина і частота відбору, а GPS-прив’язка до точки координат дозволяє отримати інформацію про агрохімічний склад кожної його ділянки та, зрештою, зрозуміти, чи однорідне поле. Окрім того, такий спосіб відбору значно прискорює весь процес аналізу.

«Агрохімічний аналіз дозволив нам підготувати ґрунт до посадки та розробити ефективну систему підживлення, — зауважив Євгеній Харлан. — До прикладу, від того, чи достатньо калію у ґрунті для лохини, залежить її морозостійкість».

Агрохімічний аналіз ґрунту дав можливість зрозуміти, чи підходить конкретне поле для вирощування лохини. Адже для цієї культури потрібен кислий та пухкий ґрунт.

Болюче питання якості

Опираючись на дані агрохімічного аналізу, можна суттєво оптимізувати використання ресурсів та зекономити на добривах. Але лише за однієї умови — якщо аналіз був проведений якісно. «На жаль, ми мали прикрий досвід співпраці з деякими лабораторіями, результати аналізів яких не відповідали дійсності, — ділиться досвідом Євгеній Харлан. — Зрештою почали співпрацю з компанією Agrilab. Вона проводила аналіз нашого ґрунту в партнерській лабораторії у США. У точності їх результатів ми впевнені».

Про проблему надійності результатів аналізу говорять багато аграріїв. Основні фактори якісного аналізу ґрунту — сучасне обладнання, стандартизовані методики, кваліфіковані фахівці. І якщо за рівнем професійної підготовки наші лабораторії ще можуть змагатися із закордонними колегами, то в питаннях оснащення і технічних можливостей, на жаль, поки що навряд. Тому багато компаній віддають перевагу лабораторіям із США та Європи. В Україні є попит на послуги лабораторій, є кваліфіковані фахівці, є конкурентне середовище, яке підштовхує до розвитку, отже, поява новітніх лабораторій, які за технічним рівнем не поступатимуться міжнародним, — питання найближчого часу.

Якісний аналіз ґрунту мінімізує ризики агробізнесу, а хибний — навпаки, їх збільшує. Дані агрохімічного аналізу, проведеного в AgriLab, дозволили компанії «Нікдарія» правильно підготувати ґрунт до посадки та підібрати систему живлення, тож тепер — справа за доглядом ягідника.

Правильно доглядати і 40 років збирати урожай

Лохину треба добре поливати під час плодоношення, а також після нього, адже тоді закладаються бруньки наступного врожаю. Однак надмірне зволоження ґрунту несе більшу загрозу, аніж брак води. Надлишок вологи може спричинити хвороби або й загибель куща.

Також важливий етап культивування лохини — обрізка. Її проводять ранньою весною, поки не розпустилися бруньки. Протягом перших чотирьох років видаляють лише слабкі, хворі, підмерзлі гілки, а також ті, що лежать на землі. Обрізаючи вже дорослі кущі, видаляють також старі гілки, щоб росли більші ягоди.

Перший врожай лохина дає на третій рік, проте плодоносити може до 40 років. Ягоди дозрівають у серпні-вересні. За сезон з одного куща можна зібрати до 10,0 кг ягід. Враховуючи, що ринкова ціна за 1 кг ягід лохини — $3, виходить цікаве для інвесторів математичне рівняння.

AgroPortal

Попередня новина Всі новини Наступна новина
Замовити дзвінок
Iм'я:
Телефон:
Додати коментар
Коментар:
Дякую за заявку. Наш менеджер зв'яжеться з Вами протягом дня.
Дякуємо! Тепер ви перші дізнаєтеся про інновації.